Trailerlaadproblemen komen veel voor. Dit is onhandig als je fanatiek wedstrijden rijdt, of wanneer je paard ineens naar de kliniek moet. Elk paard kan uiteindelijk getraind worden op geladen te worden op de trailer en te worden vervoerd.

Variaties

Trailerlaadproblemen komen in vele variaties voor. De meeste paarden willen er niet in. Ook komt het veel voor dat paarden achteruit vliegen wanneer ze (eindelijk) in de trailer staan. Andere paarden kunnen niet worden afgesloten (stang en/of klep) en weer anderen raken in paniek tijdens het rijden met de trailer.

Oorzaken

In Nederland hebben we erg grote paarden en onze trailers zijn relatief klein. Paarden kunnen moeite hebben met de ‘kleine ruimte’ of juist een de andere ondergrond van de klep onder hun hoeven. Ook balansproblemen kunnen trailerlaadproblemen veroorzaken. Als een paard zijn balans niet kan houden in de trailer, is een rit erg naar en stressvol.

Soms hebben paarden altijd de trailer opgelopen en ineens lukt het niet meer. De oorzaken van de problemen zijn uiteenlopend en niet altijd te achterhalen.
Hoe voorzichtig je ook te werk gaat, trauma is niet altijd te voorkomen; Een paard kan zich verstapppen in de trailer en omvalllen, gestoken worden door een insect en niet weg kunnen. Ook ander verkeer, zoals vrachtwagens die te dicht op de trailer rijden, kunnen een negatieve invloed hebben op het laadgedrag van het paard. Een ding is zeker: ‘Je hebt niets aan het feit dat je paard altijd de trailer op liep, als hij nu weigert. Ook dan moet je aan de bak!

Aanpak

Elk probleem vereist de juiste aanpak. Het is nooit nodig om een paard de trailer op te slaan, met lijnen naar binnen te trekken en duwen, of het paard erin te duwen met bijvoorbeeld een vorkheftruck.

Grondwerk, leiderschap en de juiste timing van druk en ontspanning zijn essentieel bij de trailerlaadtrainingen.

Ik bied deze trainingen aan. Ik beschik over een ruime tweepaardstrailer met extra lage instap. Ook heb ik professionele hekken die rondom de trailer worden gezet om zo een goede en veilige trainingsomgeving te creƫren.

Naast de trailerlaadtrainingen kan ik ook je paard vervoeren naar de plaats van bestemming, zoals een vakantie, de kliniek of wanneer je verhuist naar een andere stal.

Gratis telefonisch advies

Heb je vragen over een trailerlaadprobleem of training of vervoeren van je paard? Neem dan contact op voor een gratis telefonisch adviesconsult!