Hoefverzorging

Het komt veel voor dat paarden problemen hebben bij de hoefsmid. Een hoefsmid probleem is lastig, paarden moeten nou eenmaal hoefverzorging hebben en bekapt worden. Soms lukt het bekappen nog wel, maar gaat dit moeizaam. Andere paarden tillen niet eens hun voeten op, of laten hun benen niet aanraken. Dit gedrag wordt meestal veroorzaakt door óf fysieke uitdagingen (zoals balans) óf door trauma. Dit probleemgedrag kan goed getraind worden! Uiteraard moet gekeken worden naar de oorzaak, daarna volgt een trainingsplan voor het probleem bij de hoefsmid!

Samenwerkingsverbanden

Een hoefsmid is geen gedragstrainer, dit is niet zijn verantwoordelijkheid. Probleemgedrag bij het bekappen hoeft hij niet op te lossen of te trainen. Ik train hoefsmidproblemen  met de juiste aanpak en trainingsmethoden. Ik heb de bekapopleiding bij Aeres Barneveld gevolgd om de training goed door te pakken en resultaten te boeken. Ik werk met verschillende smeden samen, dit bevordert de training en de overdracht naar de reguliere smid.

Bekappen

Naast het kunnen aanraken en optillen van alle vier de benen, laat ik het paard in de trainingen ook wennen aan de verschillende gereedschappen van de hoefsmid. Ik bekap de paarden in het begin zelf en wanneer dit goed gaat kun je verder met je eigen hoefsmid.